-->

Kamis, 17 Desember 2015

Motivasi Berhenti Merokok " Setelah Baca Ptua ini "

Kalau betul nak berhenti merokok, makan Vivix kate Orang, kalau dah bertahun-tahun lamanya merokok susah dah nak berhenti. Racun rokok tu dah sebati dalam darah daging hinggakan boleh jadi tak keruan bila tak dapat rokok sebatang.

Perokok boleh jadi moody, depresi atau ada rasa sedih dan putus asa, menjadi pemarah tak tentu pasal dan badan menjadi tak sedap sebab berlakunya proses pembuangan apabila tiadanya nikotin dalam badan. Selain itu, nafsu makan perokok tersebut mungkin akan meningkat. Proses detoksifikasi pada bahagian hidung dan tekak pula akan menyebabkan batuk dan menyebabkan mulut dan tekak terasa kering.

Tapi yang peliknya, setegar mana pun perokok tu, bila masuk sahaja bulan Ramadhan terus boleh berhenti sekejap. Perokok boleh tahan seharian lamanya tak merokok walaupun biasanya sehari boleh habis sekotak rokok. Alhamdulillah jika motivasi untuk ‘berhenti’ itu timbul kerana pegangan kuat pada tuntutan agama.Tapi memang sebolehnya kita tak mahu proses berhenti tu terhenti setakat bulan Ramadhan sahaja. Saban tahun, rokok memang selalu sahaja menjadi ‘mangsa’ kenaikan kadar cukai. Kalau nak tahu, cukai rokok namanya ‘sin tax’. Terjemah jadilah cukai dosa. Bila cukai naik, harga belian pun naik. Maka perokok pun menjadi ‘mangsa’. Nak berhenti merokok memang perlukan motivasi yang kuat.

Kita tak mahulah bila dah diagnos dengan sakit paru-paru baru terpaksa berhenti. Atau bila poket dah kering dek belanja rokok baru kena berhenti. Kalau boleh usahakan berhenti semasa senang dan sihat. Barulah boleh nikmati hidup sebaiknya. Walaupun saya tak pernah merokok, tapi bila melihatkan perokok menghembus asap rokok dengan penuh gaya, saya assume mereka berada tinggi di awan dengan penuh rasa kenikmatan. 

Rasanya kalau dah melayang-layang begitu, macam mana nak motivasi diri untuk berhenti kan? Macam mana kalau setiap kali nak hembus, terasa pahit di bibir macam rasa hempedu? Hembus sekali TAK NAK lagi! Itulah yang dirasakan oleh perokok tegar di bawah. Makan Vivix Shaklee hingga rasa rokok yang dahulunya nikmat terasa begitu azab sekali. Bila berulang berkali-kali akhirnya berhenti. Selera makan bertambah. Hidup lebih bererti.

Previous
Next Post »

Posting Komentar